Moderne fratsen in de bieb: kidscorners, interactieve hummels en e-books

Kidscorner2.jpgToen schrijver dezes begin jaren zestig nog een ukkie was, liet hij zich, samen met andere kinderen in een kringetje, voorlezen uit ‘Pinkeltje’ of ‘Wolkewietje’ in de openbare bibliotheek. Wat hij zich daarvan nog herinnert zijn de benen van de voorleesjuf, waar hij tegen opkeek, en de speciale geur van het plastic waarmee de boeken gekaft waren. Men noemde ons nog geen ‘kids’ maar gewoon ‘kleuters’ .
 
bieb3.jpgTegenwoordig kan je in een moderne bieb (of ‘kenniscentrum’) , bijvoorbeeld die boven de Lidl aan het Smaragdplein (‘Bibliotheek Hoograven ‘), internetten en, met een beetje, fantasie: uit het raam kijkend  ‘loungen’ op een comfortabele bank, met koffie uit de automaat en voor de vorm een tijdschrift in je hand. (Maar je laten voorlezen, als kid, peuter of dreumes zijnde, kan ook nog steeds; zie: hier). Recente ontwikkelingen in de bieb zijn o.a.: kidscorners en e-books.
Kinderen genieten van samen lezen. Nu kan dat in de bieb ook met digitale prentenboeken. In alle Utrechtse vestigingen staat een computermeubel voor peuters en kleuters: de Kidscorner , voorzien van koptelefoons en tweezitsbankje. Kids kunnen kiezen voor een animatiefilm of een interactief taalspel. Zo leren ze spelenderwijs nieuwe woorden en uitdrukkingen. Taalspellen blijken een gunstig effect te hebben op taalontwikkeling. De kidscorner prentenboeken zijn ook als ‘gewoon’ boek te leen, herkenbaar aan de speciale sticker.

E_book.jpgAudio_book.jpg

Nog meer moderne, doch handige fratsen: ‘e-books’ en ‘e-audiobooks’; u mag ook ‘digitale boeken’ en ‘luisteboeken’ zeggen.. Leden van de bibliotheek kunnen sinds deze maand (april 2010) e-books en e-audiobooks via www.bibliotheek-utrecht.nl gratis lenen via www.bibliotheek-utrecht.nl  en gratis opslaan (‘lenen’) op eigen e-reader, computer, laptop of mp3-speler. (Zie: dit filmpje)
De nog bescheiden startcollectie zal dit jaar groeien naar 1000 titels. De bibliotheek leent géén e-readers uit, alleen de lees- en luistermaterialen. Wel is er o.a. in de vestiging Hoograven een e-reader aanwezig om kennis te maken met deze nieuwe dienstverlening. 

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten