Tuig met inbrekerswerktuigen op de Julianaweg

Inbrekerspoppetjes_print.jpg

Drie jongemannen uit Utrecht werden in de nacht van dinsdag 6 op woensdag 7 april door de politie aangehouden op de Julianaweg, omdat zij inbrekerswerktuigen bij zich hadden.
Tijdens de surveillance zagen agenten die nacht om 01.30 uur in de wijk Hoograven een verdachte auto rijden, met daarin drie jongemannen. De agenten controleerden de auto en de inzittenden. In de auto lagen diverse inbrekerswerktuigen. De agenten hielden de verdachten aan. Het gaat om mannen uit Utrecht in de leeftijd van 19 en 20 jaar. Zij moesten voor verhoor mee naar het politiebureau. De politie maakt proces-verbaal tegen de verdachten op en onderzoekt of ze betrokken zijn bij gepleegde misdrijven.
 
Verder vraagt de Politie Regio Utrecht vandaag aandacht voor (de uitbreiding van) het Burgernet in de regio: "Ogen en oren van duizenden alerte burgers gaan de veiligheid en leefbaarheid in de regio Utrecht helpen vergroten. In april voeren negen gemeenten samen met Politie Utrecht Burgernet in. In totaal werken dan dertien gemeenten in deze regio met deze vorm van burgerparticipatie.
Amersfoort, Woerden, IJsselstein, Houten, Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug, Zeist, Leusden en de wijk Zuilen in Utrecht werven in april Burgernetdeelnemers onder hun inwoners. Eerder kregen inwoners van Nieuwegein, waar Burgernet is ‘uitgevonden’, de Ronde Venen, Breukelen en Maarssen al de kans om zich aan te sluiten".
 

BurgernetMeldkamer.jpg


Wat is Burgernet?

Burgernet is een samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij gebruiken zij een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven. De centralist van de politiemeldkamer start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie. Burgernetdeelnemers krijgen direct een ingesproken bericht of een sms via hun (mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Ziet of hoort een deelnemer iets, dan geeft hij of zij dit direct door via 0800 0011 (gratis nummer) dat uitkomt bij de politiemeldkamer. Agenten die op dat moment met het incident bezig zijn, kunnen dan nog gerichter hun actie vervolgen.


Burgernet als burgerparticpatie

Burgernet is een vorm van burgerparticipatie die goed past in de uitvoering van het veiligheidsbeleid van gemeenten. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de veiligheid, de politie voert daarbinnen taken uit als opsporing en handhaving. Veel burgers blijken graag een steentje bij te willen en kunnen dragen aan de veiligheid en leefbaarheid van hun eigen wijk. Met de informatie vanuit Burgernet (naar wie is de politie op zoek?) kunnen alerte burgers een directe bijdrage leveren. Zij fungeren als vele extra ogen en oren op straat. Gemiddeld meldt ruim 5 % van de aangeschreven burgers zich hiervoor aan. Dankzij hun inzet zijn al diverse verdachten op heterdaad door de politie aangehouden, vermiste personen opgespoord en is nuttige informatie verstrekt aan de politie. Deelnemers krijgen na afloop van de Burgernetactie bericht wat het resultaat is geweest.

Burgernet in het land
Burgernet is in 2004 begonnen als proef in de gemeente Nieuwegein. Van november 2008 tot en met mei 2009 heeft Burgernet vervolgens als proef gedraaid in negen gemeenten – verspreid over vijf politieregio’s – Gouda, Delft, Ede, Leeuwarden en Dantumadiel, Breukelen, Maarssen, De Ronde Venen en Nieuwegein. Begin dit jaar zijn ook Barneveld, Nijkerk, Renkum, Scherpenzeel en Wageningen met Burgernet gestart. Tot nu toe hebben rond de 30.000 inwoners van deze gemeenten zich aangemeld als Burgernetdeelnemers. Dit jaar en volgend jaar zal Burgernet worden ingevoerd bij alle regionale politiekorpsen en in minstens 50 gemeenten. Daarvoor is 4 miljoen euro beschikbaar. Na 2011 kunnen meer gemeenten zich aansluiten, aangezien de technische voorzieningen in de meldkamers van de politie dan al aanwezig zijn.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten