Beuken en slopen, maar niet betalen?

goylaannoordzijdesloopoudtzwanenburgbv2006sietsesnel.jpg"Met als uitgangspunten Groen, Open, Sociaal en Financieel gezond hebben GroenLinks, D66 en PvdA een fundament gelegd voor een nieuw Utrechts collegeprogramma", meldde GroenLinks-Utrecht op 22/3. ("In dat kader organiseren de onderhandelaars drie inspiratiebijeenkomsten", aldus de GroenLinks-website op 29/3.)

Maar hoe gaat het met de fundamenten van huizen aan de ’t Goylaan, waaraan schade (verzakking e.d.) is ontstaan als gevolg van sloop in 2006 van de oude bebouwing aan de noordzijde van ‘de ’t Goylaan en Constant Erzeijlaan e.o (tbv de 1e fase van het Hart van Hoograven)? Hierover wist de GL-website één dag voor de verkiezingen op 3 maart: "Reparatie lijkt niet mogelijk zonder de fundering van een aantal woningen aan ’t Goylaan te herstellen"; reden om toen, samen met SP, D66 en Leefbaar Utrecht, "Stop sloop Hoograven" (aan de zuidzijde van de ’t Goylaan & Hooft Graaflandstraat e.o tbv de 2e fase van HvH) te eisen.
Afwikkeling en adequaat herstel van de schade bij de gedupeerden is vooralsnog een taaie juridische- en verzekeringskwestie. De (nu nog) verantwoordelijke wethouder Harrie Bosch heeft nog weinig concrete  toezeggingen gedaan. Zie ook: hier en hier.
depers.gif
Eergisteren (29/3) schonk dagblad De Pers aandacht aan dit Hoogravense funderingsdrama (en aan een vergelijkbaar geval in de binnenstad) onder de weinig subtiele kop: (klik:) "Beuken en slopen, maar niet betalen ".

Overigens wijt de gemeente Utrecht verzakkingen aan twee woningen aan de ’t Goylaan, die in augustus 2009 ontstonden, niet aan de gevolgen van sloop in 2006, maar aan werkzaamheden aan de verkeersinstallatie van het nabij gelegen kruispunt.

Wijkberichtmaart1.jpgDe gemeente wijkberichtmaart2.jpgmeldt in een wijkbericht het volgende:

"Schade in 2006 en 2009
Rondom de ’t Goylaan hebben 25 woningen in 2006 schade opgelopen. Dit is veroorzaakt doordat er te veel grondwater s onttrokken bij de saneringswerkzaamheden voor Hart van Hoograven Noord. Het sloopwerk van Mitros heeft geen invloed gehad. De gemeente – die verantwoordelijk was voor de sanering – heeft alle schadegevallen met de bewoners afgehandeld, op één woning na (aan de Constant Erzeijstraat).
Helaas is er in augustus 2009 nieuwe schade ontstaan aan twee woningen aan de ’t Goylaan. Werkzaamheden aan de verkeersregelinstallatie op het kruispunt ‘t Goylaan/Constant Erzeijstraat/Hooft Graaflandstraat zijn hiervan de oorzaak. Op it moment overlegt de gemeente met de bewoners hoe deze schade wordt afgewikkeld.

Vooropnames omliggende woningen
Vorige maand heeft Mitros de staat van 56 woningen die dichtbij het bouwterrein liggen, in kaart laten brengen. Dit is gedaan om bij een schademelding te kunnen bepalen of er nieuwe schade aan de woningen is opgetreden of dat deze al aanwezig was. De vooropnames zijn gedaan door taxatiebureau Hanselman. Ook andere buurtbewoners hebben de mogelijkheid gekregen om op eigen kosten een vooropname te laten maken van hun woning. Dat is medio maart gebeurd. Als u schade constateert aan uw woning, meldt u dit dan zo snel mogelijk bij projectmanager Eelco IJtsma van Mitros. Telefoon: 030-880 39 00, of e-mail:

eijtsma@mitros.nl. Samen met u wordt bekeken of de schade is toe te schrijven aan de sloopwerkzaamheden".

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten