Open avond (17/3) in De Tol met zangkoor, schietclub, zelfbeheer-plannen en frisse initiatieven

koormalaika.jpgflyer2openavonddetol.jpgschietclubdetol2.jpg

De ‘Bewonersgroep Behoud de Tol voor de Buurt‘ wil Buurthuis De Tol (Jan van Arkelstraat 55 in (begeleid) zelfbeheer overnemen. De groep organiseerde, op woensdag 17/3, een Open Avond in diezelfde Tol en De Barkel (in hetzelfde gebouw), waarin deze plannen werden gepresenteerd en besproken. Andere gebruikers van de accomodatie, zoals zangkoor Malaika*, Schietclub De Tol (hier filmpje !), badminton- en bridgeclubs,  lieten zien en horen wat zij doen in deze voormalige Prinses Beatrixschool. En er werden nieuwe initiatieven uit de buurt gesignaleerd.

 
Zo waren daar bijvoorbeeld ‘creative coach’ Sylvia Hiert, die in De Tol een (aantal) workshop(s) cartoons en illustraties tekenen en collages maken (voor kinderen) wil organiseren, en André ter Doest, die ervaring heeft met clownerie en straattheater, die een cursus theatersport (improvisatietheater) voor volwassenen (vanaf 21 jaar) wil starten. De Heren van Hoograven (mannen van de, eveneens in de buurt opererende, kokende Buurtmoekes) kwamen op 17/3 om hun vergevorderde plan voor een regelmatige ‘Eet & Debate-club‘ in De Tol in de ideeënbus te droppen. (Binnenkort willen we op deze website meer aandacht aan deze en andere activiteiten  besteden; wordt vervolgd.)
 
Patricia De Nijs (bewonerscoach van project Dwarsverband) ziet, namens de bewonersgroep, de toekomst van het door bezuinigingen (op welzijnswerk) getroffen buurthuis iets zonniger in dankzij de nieuwe krachtsverhoudingen in de gemeenteraad (met GroenLinks, PvdA, D66, SP en Leefbaar Utrecht met 32 van de 45 zetels.) Wat trouwens niet wegneemt dat ook een nieuw te vormen ‘progressiever’ college van B & W (GroenLinks, PvdA, D66?) geen financiële wonderen kan verrichten, omdat ook de Gemeente Utrecht minder geld uit de Rijkspot krijgt. GroenLinks-raadslid Jan Ravesteijn, die samen met zijn fractieleider Marry Mos met Pvda en D66 onderhandelt om olv formateur Tof Thissen een nieuw college te vormen, was op 17/3 in De Tol aanwezig om zijn oren te laten luisteren.
 
Op de, overigens door ‘losse’ nieuwsgierige buurtbewoners matig bezochte,  open avond, mepte men in de ouderwetse gymzaal shuttles over het net en legde een meneer van de schietclub (USC De Tol) uit dat zijn 15 leden (waaronder één vrouw) tellende vereniging géén ‘pief, paf poef’ beoefent doch een serieuze, Olympische, sport; maar dat ze het toch gezellig en sociaal houden. "Als je écht goed wordt, ga je naar een grotere club..". Vrouwenkoor Malaika trad op in de gang met een zeer internationaal repertoire (van Zimbabwaans tot Kroatisch en zowaar ook Nederlands.) Het klonk fraai. Een dame hield haar gebloemde multomap met teksten vlak voor haar ogen, zodat men haar gezicht pas zag tussen de liedjes door. (* Malaika zoekt nog  2 à 3 sopranen, mail: vrouwenkoormalaika@tiscali.nl

 

muurschildering j.v.arkel-200.gifPatricia De Nijs ziet, namens de Bewonersgroep Behoud de Tol voor de Buurt, de toekomst van het door bezuinigingen (op welzijnswerk) getroffen buurthuis iets zonniger in dankzij de nieuwe krachtsverhoudingen in de gemeenteraad (met GroenLinks, PvdA, D66, SP en Leefbaar Utrecht met 32 van de 45 zetels.) Wat trouwens niet wegneemt dat een nieuw te vormen ‘progressiever’ college van B & W (GroenLinks, PvdA, D66?) evenmin financiële wonderen kan verrichten, omdat ook de gemeente Utrecht minder geld uit de Rijkspot krijgt. GroenLinks-raadslid Jan Ravesteijn, die samen met fractiegenote Marry Mos met Pvda en D66 onderhandelt om olv formateur Tof Thissen een  college te vormen, was op 17/3 in De Tol aanwezig om zijn oren te laten luisteren.

De Nijs van de Bewonersgroep schreef in de oproep voor de Open Avond : "Wij, gebruikers en bewoners, vinden dat de Tol en al haar activiteiten behouden moeten blijven. En liefst dat er nog meer initiatieven  voor ontmoeting en activiteiten van buurtbewoners bijkomen.  (Zie ook het artikel in het  AD van 16-2- 2010) Daarom organiseren we een open avond om u, onze buurtbewoners, te laten zien wat er nu allemaal al voor u georganiseerd wordt en waar u aan mee kunt doen. En misschien hebt u ook nog een geweldig idee en zoekt u eigenlijk alleen nog een plek om het te kunnen uitvoeren. Kom dan ook en gooi uw plan in de ideeënbus. Bewoners in een wijde kring om de Tol en de Barkel maken zich zorgen om de toekomst van het pand aan de Jan van Arkelstraat 55 en de functie daarvan. Ze hebben zich verenigd in een initiatiefgroep om het buurthuis te behouden voor de buurt / wijk. 

Het pand wordt bedreigd met leegstand door de nieuwe te bouwen ruimte van Portes op ’t Goylaan.
Het naastgelegen buurthuis de Barkel heeft vele activiteiten voor ouderen en daar gaat het al jaren zeer goed. De vele ouderen die aan de diverse activiteiten deelnemen willen deze goed bereikbare ontmoetingsruimte behouden. Het gemeentebeleid is er op gericht dat (volwassen) bewoners meer zelf gaan doen. Een mogelijkheid voor behoud is: het buurtcentrum in (begeleid) zelfbeheer door bewoners".
 
(zie ook: hier)

bridge.jpgbadminton.jpg

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten