Ruïne steenfabriek De Liesbosch en omringend groen worden opgeknapt

vleermuis-plant.jpgliesbossteenfabriekrestanten2.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Onlangs zijn de werkzaamheden gestart om de oude steenfabriek De Liesbosch en haar omgeving op te knappen. Als eerste wordt begonnen met het snoeien en verwijderen van de beplanting en van sommige bomen. Vervolgens wordt van maart tot en met mei gewerkt aan de muren van de oude steenfabriek. In juni en juli wordt de omgeving opgeknapt. In het najaar gaat men een aantal nieuwe bomen planten. In 2009 is er onder andere met de klankbordgroep overlegd over deze plannen. 
Vroeger stonden er meerdere steenfabrieken langs de Vaarsche Rijn. Daarvan is (de ruïne van de steenoven van de) De Liesbosch (die tot 1937 in bedrijf was) in het Liesbospark de enige die bewaard is gebleven. Doel van de opknapbeurt is om dit industriële erfgoed te behouden en van de omgeving een mooie, groene plek te maken waar mensen graag komen. Het Rijk heeft hiervoor een half miljoen euro ter beschikking gesteld. Voor vragen over de uitvoering van de werkzaamheden kunt u de toezichthouder van de gemeente, de heer L. Brouwer, bellen via 030 – 286 00 00

liesboschsteenfabriektheaterfalstaff.jpgliesboschvilla2_1923.jpgSpiegelvijver & vleermuizen
Eerste klus is het snoeien en verwijderen van beplanting. Dit is nodig om ruimte rond de muren te krijgen om er aan te werken. Bovendien groeien sommige bomen tegen de muur aan en tasten met hun wortels de steenfabriek aan. Daarom worden deze bomen nu weggehaald en komend najaar vervangen door andere bomen. Naast de fabriek is een ‘spiegelvijver’; de gevel van de fabriek weerspiegelt in het water. De begroeiing wordt iets uitgedund om deze functie weer in ere te herstellen. Een andere reden is dat het gebied zo aantrekkelijker wordt voor vleermuizen die op en bij het water ruimte nodig hebben om te kunnen vliegen.

Murenherstel & spontane plantjes
Van tot en met mei 2010 worden de muren van de steenfabriek opgeknapt: De buitenkant van de muren wordt schoongemaakt en opnieuw gevoegd. De bovenzijde wordt afgedekt met de tegels die nu in de fabriek liggen. Deze tegels worden ondersteboven geplaatst, om eventuele plantjes die spontaan opkomen houvast te geven. De stenen aan de binnenzijde van de muren zijn kwalitatief veel minder. Daarom is ervoor gekozen om de muur aan de binnenzijde te pleisteren.

Spotlights & klinkers
In juni en juli volgt de laatste fase met werkzaamheden ten bate van:
– Aantrekkelijker maken van de entree van het park.
– Klinkerverharding in de steenfabriek, waarbij de plaats van de oude ringoven zichtbaar wordt gemaakt.
– Reparatie beschoeiing bij het bruggetje.
– Plaatsing van twee lichtmasten langs het toegangspad vanaf de kant van de roeiverenigingen.
– Plaatsing van een aantal spots om de ruïne ’s avonds te verlichten; waarbij rekening wordt gehouden met de fouragerende vleermuizen.
– Aanleg van een elektrakast om kleine (culturele) evenementen op het fabrieksterrein mogelijk te maken.
– Opknappen van de paden.
– Plaatsing bankjes en prullenbakken.

Vogelminnende boomsoorten
Ter compensatie van de verwijderde bomen en om het gebied aantrekkelijker te maken worden in het najaar ‘vogelminnende’ boomsoorten aangeplant. De wortels van deze bomen de fundamenten van de fabriek niet meer aantasten. Er wordt nog nagedacht over hoe de contouren van de voormalige villa De Liesbosch (die aan de Vaartse Rijn stond) weer herkenbaar gemaakt zou kunnen worden. Daarvoor is nog geen definitief plan omdat dat afhangt van het onderzoek naar leidingen in de bodem.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten