Bijzondere Romeinse archeologische vondst bij Amelisweerd

romeinse wagen.jpg

Utrecht en Hoograven hebben wat met oude Romeinen. En dan bedoelen we geen 65-plussers in het huidige Rome, maar die van het Grote Romeinse Rijk van omstreeks 2000 jaar geleden. Utrecht, ooit door die Romeinen als ‘Rheno Traiectum’ en later ‘Ultra Traiectum’ gedoopt, werd in 47 na Chr. onderdeel van de noordelijke grens, de ‘Limes’ (=grensweg of verdedigingslinie), van het Romeinse Rijk. (Deze wijsheid haalden wij hier vandaan) Uit vrij recent onderzoek blijkt dat de Limes zuidelijker liep dan eerder werd verondersteld en o.a. onder het huidige Hoograven ligt.

En toen pakte de gemeente Utrecht op vrijdagmiddag 12 februari, 15.00 uur, uit met een ceremonie rond een “unieke archeologische vondst”, gedaan in Amelisweerd (overigens op grondgebied van de gemeente Bunnik..): een ijzeren wielband uit de Romeinse Tijd, tot nu de enige die in Nederlandse bodem is gevonden.

Wethouder Ingrid de Bondt (tevens lijsttrekker van de VVD en wijkwethouder van wijk Zuid) was zeer enthousiast: “Het is natuurlijk geweldig om een dergelijke zeldzame vondst te doen. En dat op een gloednieuwe parkeerplaats bij Amelisweerd, waar tweeduizend jaar geleden al Romeinse wagens gereden en geparkeerd hebben. Dat is toch wel heel bijzonder.” De Bondt presenteerde de wielband op de vindplek en overhandigde de vondst aan gedeputeerde Anneke Raven van de provincie Utrecht.

img_0763kl.jpgTweede eeuw na Chr.
De vondst op Amelisweerd betreft dus een ijzeren wielband die om een houten wiel van een kar werd aangebracht. Ze werden er omheen gekrompen. De ijzeren wielband, met een diameter van circa 1 meter, voorkomt te snelle slijtage van het wiel. In Nederland zijn uit de Romeinse Tijd geen ijzeren wielbanden, of fragmenten ervan, bekend. Vergelijkbare wielbanden zijn gevonden in Duitsland, Italie en Schotland. Een schatting van de ouderdom van de vondst doet een archeoloog op basis van de archeologische context waarin deze zich bevond. De wielband is aangetroffen op de overgang van geul- naar beddingafzettingen. Er omheen zijn fragmenten van grote wrijfschalen en aardewerken drinkbekers gevonden. Deze zijn gedateerd in de tweede eeuw na Christus. Omdat de vondst op grondgebied van de gemeente Bunnik plaatsvond, is de provincie Utrecht eigenaar geworden van de wielband. De provincie bekijkt nog waar en hoe de band het beste aan het publiek tentoongesteld kan worden.
 
Proefsleuven
Bij de aanleg van de parkeerplaats aan de Voorlaan werd al rekening gehouden met de aanwezigheid van archeologische resten. De kans dat deze uit de Romeinse tijd zouden dateren was zeer groot, gezien de ligging nabij castellum Fectio en de limesweg. Voor de aanleg zijn daarom proefsleuven gegraven door archeologen. De proefsleuven leverden de wielband op. Omdat hier sprake is van een behoudenswaardige archeologische vindplaats is, comform het Nederlandse archeologiebeleid, ervoor gekozen de parkeerplaats iets op te hogen zodat voor de fundering niet dieper dan vijfig centimeter gegraven hoefde te worden. Zo worden de overige archeologische resten ongestoord in de bodem bewaard voor toekomstige generaties.

Nieuwe parkeerplaatsen bij Amelisweerd
De gemeente Utrecht realiseert extra parkeerplaatsen aan de rand van landgoed Amelisweerd. De extra capaciteit is nodig om het groeiend aantal bezoekers op te kunnen vangen.  De Utrechtse landgoederen bij de stad behoren tot de drukstbezochte groengebieden van ons land. Met de komst van de nieuwe parkeerplaats aan het begin van de Voorlaan kunnen bezoekers van de landgoederen Rhijnauwen en Amelisweerd niet langer parkeren in de bermen tussen de bomen. De oude bomen van de oprijlaan worden zo niet langer beschadigd door verdichting van de grond. In combinatie met een nieuw wandelpad, bomen en heggen wordt de toegang tot de landgoederen landschappelijk ingepast.
 

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten