Overrompelend en ontroerend: het ‘Da Costa Museum’

Een museum dat een grootscheepse, intensief voorbereide en uiteindelijk overrompelende expositie presenteerde. Die echter slechts iets meer dan een uur voor het kunstminnende publiek geopend was. Daarna begon men alweer op te ruimen. De herinnering blijft.
dacosta_delfstblauw_doosjes.jpg

rode lopers
Het gebeurde in Hoograven aan de Duurstedelaan 14, waar op donderdagavond 28/1 de rode lopers waren uitgerold en de suppoosten (leerlingen), strak in het pak en met gele sjerpen om, klaar stonden voor de officiële opening van het ‘Da Costa Museum’. Dat toonde spontane en ontroerende kindercreaties; de apotheose van het kunstproject ‘Wie bewaart, die heeft wat!’ van de Da Costaschool Hoograven, waaraan alle klassen hadden meegedaan. (Zie ook de aankondiging.)

jonge reporters
Bezoekers werden buiten al gefotografeerd en moesten van jonge reporters in een microfoon zeggen wat ze kwamen doen en of ze kinderen op school hadden.
Weldra dromden tientallen ouders, kinderen en leerkrachten door de niet al te brede gangen van klaslokaal naar klaslokaal (‘Apenzaal’,‘Olifantenzaal’, ‘Lijstenzaal’,enz.) en overal waren er mooie dingen te zien: kunstwerkjes en verzamelingen, geïnspireerd door excursies van alle klassen naar diverse Utrechtse musea.

dacosta_wiebewaartdieheeftwat.jpgdacosta_rozeschatkist.jpgschatkistjes
Zelf beschilderd ‘Delfts blauw’ op gekleide potjes en schaaltjes. Schatten van Elina in een eierdoosje. Verzamelingen voetbalplaatjes. Een dierenschedel van de piratenverzameling van Tygo.
Een steen in een plastic schatkistje van Ola-ijs. Een fles met kleurige stuiters. Allerlei zelf geknutselde schatkistjes. Locomotiefjes van Yamani. Bankbiljetten tot een miljoen euro met foto’s van leerlingen.

‘Het was misteg. En toen boem!’
Logboeken van piraten (“Best logboek, We gingen vanochtend vechten en daarom heb ik mijn oog verloren. Nu heb ik een ooglap, maar ik geef niet op!”, aldus Kapitein Ahmet. Een andere zeerover schreef:: “Op een dag waren er twee piratenschepen. Het was misteg. En toen boem!”)

collecties
Zelf ontworpen postzegels. Talloze tentoongestelde collecties: elastiekjes, stenen, barbiepoppen, knuffels, nog meer postzegels, kralen, nog meer voetbalplaatjes, enz. Bij de ‘kunstuitleen’ zag men diverse op Mondriaan en Keith Haring geënte tekeningen en schilderingen

dacosta_verzamelingen.jpgdacosta_project.jpglijstententoonstelling
Een klas was in het Centraal Museum geweest waar ze een schilderij ontdekten, waarvan ook de lijst heel bijzonder was. Hetgeen inspireerde tot een lijstententoonstelling :‘fast food-lijst met bord eten, bestek en bekertjes, knuffellijst, bloemenlijst, griezelslijst, etc. 

ouders trots
Kortom: men keek zijn ogen uit in het Da Costa Museum en ouders waren trots. Dan moest je wel even uitpuffen met koffie en appelflap in ‘Restaurant de Giraffe’. Bleek er nog een bijgebouwtje van de bovenbouw te zijn waar nog meer fraais te zien was.

brok in de keel
Bezield door een bezoek met de juf aan het Rijksmuseum Catharijne Convent (religieuze kunst) waren er drieluikje met titels als ‘Knallende Kleuren’, ‘Happy Mohammed’, ‘Verliefd’ en ‘ooh vuurwerk’.
In het lokaal ernaast troffen we kunstobjecten n.a.v. het thema ‘reliek ’ (of: relikwie) De aanwezige lerares vertelde dat ze zelf af en toe een “brok in de keel” kreeg van de mooie resultaten: creatief vormgegeven doosjes met dierbare voorwerpen en hartroerende verhalen erbij. (“Dit reliek gaat over mijn vader die gescheiden is”, of: “Deze schilderij is heel belangrijk voor mij”; een uiting die de kunstenaar doet denken aan zijn broer die in de gevangenis zit.

dacosta_raam.jpgdacostacrea-uur.jpgrelikwieën en verhalen
Jessie koestert een foto waarop ze als baby op schoot zit van haar overgrootmoeder. Ernaast ligt een oud kinderboek dat door diezelfde overgrootoma geschreven is. Leerlingen hadden zelfs souvenirs gebruikt van opa’s die ze nooit in levende lijve gekend hebben)Te weinig tijd en te overdonderend om al die relikwieën en de verhalen daarbij rustig te bekijken. Dat gold trouwens voor de hele tentoonstelling. Maar het hele Museum Da Costa is alweer verleden tijd. Gelukkig hebben we de foto’s* nog…

dacostaschoolplein.jpgdacosta_delfstblauw_doosjes.jpgdacosta_uitstalling.jpgdacostadaglogboek.jpg
.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten