Discussies over de toekomst van vier buurthuizen in Hoograven/Tolsteeg

barkeltolmuurschilderingvoormjulianabrugvanuitoranjenassaustraat.jpg

Eind dit jaar (december) start aan de zuidzijde van de ’t Goylaan de bouw van twee gebouwen met daarin woningen én o.a. een nieuw ‘state of the art’ buurhuis/sociaal cultureel centrum voor de welzijnsorganisatie Portes, dat in 2012 klaar moet zijn. Als Portes tegen die tijd nog als zodanig bestaat zou men zich cynisch kunnen afvragen. Want het welzijnswerk staat onder druk in Utrecht. Politiek en ambtenarij bespreken al geruime tijd een ‘herijking’ van de sector, ofwel een ‘Nieuw Welzijnsbeleid’. Daarbovenop kwam onlangs nog eens een forse bezuinigingsklap van € 5 miljoen op wijkwelzijnswerk, volwassenenwerk en bewonersondersteuning, vanaf 2010 in de hele stad. Portes en allerlei andere organisaties moeten hierdoor flink bloeden (lees: snoeien in activiteiten, zoals cursussen voor volwassenen, én in het personeelsbestand.)

Hoe moet dat nu verder met de activiteiten en buurtinitiatieven? Krijgen zogenaamde ‘kwetsbare groepen’ voorrang of ouderen of jongeren? Welke gevolgen zal het nieuwe buurthuis aan de ’t Goylaan krijgen voor de huidige accommodaties ’t Bokkie in de Bokkenbuurt,  De Tol/De Barkel (Hoograven Noord) en Ravelijn (Hoograven Zuid)? Over dit soort zaken belegde Groen Links op maandag 25/1 een behoorlijk goed bezochte buurtbijeenkomst in De Tol/De Barkel (Jan van Arkelstraat), waarbij naast geïnteresseerde buurtbewoners, veel Groen Linksers, medewerkers van Portes o.a. ook de initiatiefgroep die De Tol in zelfbeheer wil overnemen nadrukkelijk van de partij was. (Deze club wil in maart een open dag houden in De Tol om hun plannen te ontvouwen voor zoveel mogelijk omwonenden.)

marrymosjpg.jpgjanravesteijn2.jpgHet was op 25/1 een levendige, door Marry Mos, fractievoorzitter van GL in de raad, strak geleide en wel gezellige meeting, met koffie en koek vooraf en een drankje toe.
Hoewel de complete GL-fractie alsmede  de nieuwe kandidaten zich gingen voorstellen (“Ik ben Pepijn Zwanenberg, ik weet niet zoveel van welzijnswerk, maar vind het wel héél belangrijk") mochten we van lijsttrekker Marry Mos de avond niet als verkiezingspropaganda zien maar als reguliere werkbijeenkomst met het oog op behandeling van het thema binnenkort in de gemeenteraad.
 
Raadslid Jan Ravesteijn,  die zijn beroepsloopbaan in de jaren 70 begon als jongerenwerker in Hoograven, hield een informatief exposé over de ingewikkelde geldstromen en de verdeling daarvan in de welzijnswereld. Ravesteijn stelde dat het recente snoeiwerk op welzijnswerk de discussie over het nieuwe beleid voor die sector behoorlijk vervuilde. Groen Linksers lieten zich niet uit of en welke van de vier buurthuizen in de langgerekte wijk Bokkenbuurt/Tolsteeg/Hoograven eventueel zouden moeten sneuvelen als straks in 2012 het nieuwe buurthuis aan de ’t Goylaan, op overigens amper 800 meter van buurthuis de Musketon in Lunetten, open gaat. Ze mompelden wel dat het “redelijk goedkoop” is om activiteiten op één plek te concentreren.
 
Opmerkingen uit de zaal en ook in subgroepjes, dat bijvoorbeeld bejaarden uit Zorgcentrum Tolsteeg of Plettenburgh niet helemaal naar de ’t Goylaan zouden willen of kunnen gaan, werden gepareerd met argumenten dat ouderen uit Hoograven Zuid, die niet meer zoals voorheen terechtkunnen in de Ravelijn (Hooft Graaflandstraat)  juist heel blij zouden zijn met een ontmoetingsplek op de ’t Goylaan. Ook werd er o,a. geopperd dat een accommodatie ook best gecombineerd door ouderen én jongeren gebruikt zou kunnen worden
 
Het idee van een overname van een buurthuis in zelfbeheer door bewoners werd door een Portes-medewerkster als niet persé zaligmakend bekritiseerd, want er zijn ook zelfbeheerpogingen van buurthuizen mislukt in Utrecht. Het op de bijeenkomst een paar keer als geslaagd zelfbeheerproject (sinds 2008) geroemde buurthuis de Nieuwe Jutter in Rivierenwijk zou het wellicht ook niet redden zonder professionele begeleiders,  waarover men daar toch beschikt.
 
bezoekersgroenlinks.jpgOndertussen realiseerden verschillende aanwezigen zich dat veel buurtbewoners niet eens weten welke mogelijkheden de huidige buurthuizen in Hoograven/Tolsteeg voor zelf te organiseren activiteiten bieden. Het was een beetje schrikken dat bijvoorbeeld de Ravelijn in slechte staat van onderhoud verkeert (en dat er regelmatig ruiten sneuvelen door stenen) en dat ’t Bokkie “altijd op slot” zou zitten. Dat heeft te maken met bezuinigingen op ‘formatieplaatsen’ (personeel) en dus op beheer. Dat betekent echter niet dat er ook niets meer gebeurt in die ruimtes. Diverse vroeger door Portes georganiseerde activiteiten in de vier wijkbuurthuizen zijn inderdaad wegbezuinigd. Anderzijds is er mede daardoor gratis accommodatie beschikbaar voor niet commerciële buurtinitiatieven. Met een goed plan voor een dergelijke activiteit kan men de sleutel van ’t Bokkie, De Tol of Ravelijn als het ware zo ophalen.
 
(Zie ook het verslag op de Groen Links-site)

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten