Poprijs 2009-winnaar Kyteman componeerde ook “Ode aan Utrecht”

kytemanpromo2009.jpgutrechkyteman.jpg

 

 

Wat al door velen verwacht werd is nu zeker: de Utrechtse hiphop/jazz/popartiest/trompetist Colin Benders, ofwel Kyteman, is zaterdag 16/1 winnaar geworden van de Popprijs 2009. Orkestleider en muzikaal brein Benders nam de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek, een beeldje en € 10.000,  in ontvangst tijdens het Noorderslag Festival in Groningen. De jury was eensgezind in haar oordeel en was diep onder de indruk van de concerten van Kyteman’s Hiphop Orkest en waardeerde het uitgebreide ensemble om haar ‘authenticiteit, bron van inspiratie en eigenzinnigheid’. 

Eerder deze maand presenteerde Kyteman/Benders een door hem (met clavecimbel) gecomponeerde  “Ode aan Utrecht” voor de nieuwe citymarketing-campagne van onze stad. Het nummer werd samen met het nieuwe logo van de stad maandagavond 4 januari gelanceerd. In het logo van de stad is het woord ‘echt’ in Utrecht benadrukt met een andere kleur. De gemeente wil daarmee laten zien dat Utrecht een stad is van authentiek talent en met een grote historische waarde. De compositie van Benders, samen met een animatiefilm waarin de ‘Utrechtse waarden’ worden samengevat, moet die echtheid onderstrepen, zo meldt de gemeente Utrecht. (Overigens maakte Kyteman al eerder een soort ode op ‘U-Town‘) 

Benders werd bekend met Kyteman’s Hiphop Orchestra en had het afgelopen jaar groot succes met zijn album ‘The Hermit Sessions ‘.

De geschoolde trompetist Benders/Kyteman sloot zich sinds 2006 maandenlang op in een flatwoning in Overvecht, om grotendeels in zijn eentje, als een kluizenaar (‘hermit’), aan dat album-project te werken. Die eenzaamheid staat in schril contrast met het zeer veelkoppige hiphop-orkest waarmee Kyteman dé popsensatie van 2009 werd. De cd kwam uiteindelijk nog geen jaar geleden (februari 2008) uit.

Presenteerden Kyteman plus orkest zich op 26/10/08 nog in de bescheiden popzaal Tivoli de Helling, op 11 december 2009 namen ze, na een uitermate sucesvolle toernee, alweer afscheid in een stampvolle Heineken Music Hall  in Amsterdam. 

Kenners fluisterden vooraf al dat Kyteman hoge ogen gooide de Popprijs 2009 in de wacht te slepen. De trofee werd live op tv uitgereikt in een door de Utrechtse Journaal-lezeres Annechien Steenhuizen gepresenteerde Noorderslag-uitzending, waaraan ook de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) meewerkte.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten