‘Orcanen’ genomineerd voor sportieve en sociale prijzen

appeltjevanoranje.jpgorca.jpgRoeivereniging Orca in Hoograven is genomineerd voor de prestigieuze prijs het ‘Appeltje van Oranje 2010‘. Een mooie nominatie voor de studenten, alleen al omdat het symbool van de prijs, een beeldje, is gemaakt door Hare Majesteit de Koningin herself. De prijs wordt in mei door Prinses Máxima uitgereikt aan drie winnaars. Het Oranje Fonds nomineerde het Orca-initiatief ‘Sport op School’ voor een Appeltje.

Alsof deze eer nog niet genoeg is waren de ‘Orcanen’ Sjoerd Hamburger, Stijn Verwey , Claudia Belderbos en Boudewijn van Opstal ook nog individuëel genomineerd voor prestaties: maar dan in de categorieën Utrechtse sportman, – sportvrouw en – sportcoach van het jaar. (Tijdens het Utrechtse Sportgala op woensdag 27 januari in de Stadschouwburg werd bekend gemaakt welke sporters in de prijzen gingen vallen en werden Hamburger, Belderbos en Van Opstal inderdaad Utrechts sportman, – sportvrouw en -sportcoach van 2009!. Zie: hier)

maximaappeltje2009.jpgorcahoograven_invites_you_-_hotspot_3_vertical_gym_2.jpgJaarlijks bekroont het Oranje Fonds tien unieke, succesvolle sociale projecten. Dit jaar staan ze in het teken van De Kracht van Sport . Alle genomineerden benutten deze kracht om groepen mensen met elkaar te verbinden.

De studerende roeiers van Orca voeren projecten uit in Utrechtse aandachtswijken. Schoolkinderen krijgen de gelegenheid om hun wijk mooier te maken en mogen zelf bedenken hoe. (Voorbeeldje: speeltoestel Aeroplay op het Camminghaplantsoen) Het beste plan wordt uitgevoerd in samenwerking met woningcorporatie Mitros. Daarnaast maken de kinderen kennis met de roeisport en –vereniging. Dit allemaal om “ontmoetingen te arrangeren en sociale binding in én met de wijk te vergroten”, aldus woningbouwvereniging Mitros. Vanuit het initiatief Sport op School hebben studenten van Orca in 2009 Stichting Move opgericht. Stichting Move initieert en begeleidt de sportieve maatschappelijke projecten bij Orca en inmiddels ook bij vier andere studentensportverenigingen in Utrecht en daarbuiten.

Prinses Máxima reikt, dit jaar voor de achtste keer, in mei op Paleis Noordeinde, aan drie winnaars Appeltjes van Oranje uit. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, ontworpen en vervaardigd dus door de Koningin, plus een geldbedrag van € 15.000. De tien genomineerden zijn afkomstig uit het gehele koninkrijk. In vier regio’s presenteerden initiatieven zich aan andere geselecteerden en het Oranje Fonds. De voorrondes vonden in Nederland plaats en voor initiatieven van de Antillen en Aruba op Curaçao. Uit elke regio zijn twee projecten genomineerd voor een Appeltje van Oranje. Het Oranje Fonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar keert het ongeveer 24 miljoen euro uit aan projecten die de sociale cohesie versterken in Nederland, op de Nederlandse Antillen en op Aruba. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Fonds. Het Oranje Fonds wordt onder andere gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Lotto.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten