Plannen voor ‘zelfbeheer’ Buurthuis De Tol. Open Avond in maart.

buurthuisdetol1992(ooit beatrixschool).jpg

De ‘Bewonersgroep De Tol‘ onderzoekt of wijkbewoners rond Buurthuis De Tol (Jan van Arkelstraat 55) eigendom van de gemeente en in gebruik door welzijnsorganisatie Portes en andere clubs en instanties, het buurthuis in ‘zelfbeheer’ kunnen ‘overnemen’.
Om dit initiatief te promoten refereert Bewonersgroep De Tol naar een ander "succesproject in de wijk": Stichting Dierenweide Nieuw Rotsoord, dat na de doorstart ruim vijf jaar geleden ook een soort zelfbeheer-project is.

"Wellicht kan een woningcorporatie iets gaan betekenen in het kader van maatschappelijk ondernemen" droomt de aspirant-beheergroep/bewonersgroep De Tol, die van plan is om op 11 of 18 maart aanstaande een ‘Open Avond’ in De Tol te organiseren. Op die avond zouden de nieuwe initiatieven zich kunnen presenteren, terwijl de huidige gebruikers ook kunnen laten zien wat ze in het gebouw uitspoken.

Het plan tot zelfbeheer is ontstaan vanwege drie redenen:
-Het geplande nieuwe buurthuis (omstreeks 2012 klaar) voor Portes aan de ’t Goylaan, zou een bedreiging zijn voor het voortbestaan van De Tol (en De Barkel en Buurthuis Ravelijn)
-Welzijnsorganisaties zoals Portes moeten fors bezuinigingen. Zo heeft Portes heeft er al voor gekozen om geen cursussen voor volwassenen meer te organiseren. Het gemeentebeleid is erop gericht dat bewoners meer zelf gaan organiseren. De gemeentelijke Dienst Maatschappelijke ontwikkeling (DMO) zou zelfbeheer toejuichen.
-Tot nu toe zou het gebouw "niet goed" (te weinig) benut worden. Volgens Patricia de Nijs, namens Bewonersgroep De Tol, heeft Portes inmiddels toegezegd dat "ruimtes in de Tol en het Bokkie (Elandplein 25) gratis gebruikt kunnen gaan worden voor bewonersinitiatieven".

Groen Links organiseert op 25 januari een bewonersavond (in De Tol) over de toekomst van het welzijnswerk in Hoograven en over de Hoogravense buurthuizen zelf.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten