Buitengewone creativiteit door leerlingen SO-school Het Rotsoord

lisawadechristinevanleun.jpgZijn jullie trots?". Veelkoppig kindergejuich op het vers besneeuwde schoolplein van Het Rotsoord (school voor kinderen met spraaktaal- en communicatie-problemen) donderdagochtend 17 december. "Dat kan nog trotser!", roept Lisa Wade (30, tv-presentatrice van o.a. ‘Het Klokhuis‘ en ’13 in de oorlog’); waarop, uiteraard, nog meer kabaal volgt. Terwijl hier en daar sneeuwballen door de lucht vliegen, vertaalt Martine Metaal, lerares van 4a, een en ander met gebaren.
Populaire Lisa Wade kwam graag naar Utrecht voor deze onbetaalde schnabbel om, samen met de scholieren Casper Tummers en Esther den Boer, openingshandelingen te verrichten ("blijkbaar ben ik goed in linten doorknippen") van de tentoonstelling van twee kunstprojecten door leerlingen van Het Rotsoord.  

De projecten heten: "Onze straat heet Het Rotsoord" (beeldend met dozen) , door de groepen 1 t/m 3, en "Nieuwe buren" (fotografie & collages), door de groepen 4 t/m 8. De creatieve resultaten van de kinderen zijn inderdaad om trots op te zijn: prachtig, verrassend en ontroerend. (Zie ook hier en hier)

collagehetrotsoord.jpgonse straat heet het rotsoord.jpglisawadecaspertummerslintdoorknippen.jpglisawadeopeneningkunst.jpg 
Kinderen van de onderbouw hebben met beschilderde dozen een straat met o.a. een politiebureau, een spookhuis en een woonboot gecreëerd. Die ‘gebouwen’ staan op grote foto’s die nu dag en nacht te zien zijn op panelen die aan het hek van Het Rotsoord bevestigd zijn Een selectie van vergrote afdrukken van de foto’s en collages uit het project "Nieuwe buren" komt in het voorjaar van 2010 te hangen van de bouwplaats ‘Vaartsche Compagnie’ schuin tegenover de school. Sympathieke thema’s als men bedenkt dat de kinderen van Het Rotsoord meestal géén buurtkinderen zijn, maar dagelijks vanuit de regio met busjes gehaald en gebracht worden.
Dezer dagen hangt die uitgebreide foto/collage-expo, tot stand gekomen onder begeleiding van kunstenaars/docenten van het UCK  (Utrechts Centrum voor de Kunsten), in de gangen van de school. Het is frappant hoe kinderen met moeite met (gesproken) taal juist via beeldende kunst grote creativiteit uiten. De UCK-docenten bewonderen de grote verbeeldingskracht van de leerlingen in hun collages en schilderijen (met thema’s als ‘fantasie’, ‘ansichtkaart’, ‘verknipt’ en ‘beroep’), hun leergierigheid tijdens fotografielessen en de (soms opvallende) detailgerichtheid in hun buurt-fotografie (close ups van rozen, de eigen voeten plus eigen schaduw in plas, oliebollen, grassprietjes enz.)  Daar waar kinderen van andere scholen, gevraagd naar hun droomberoepen, steevast ‘prinses’ of ‘voetballer’ zeggen, willen ze op Het Rotsoord later o.a. dokter, clown, trucker en popmuzikant worden, maar ook: "genie" en "mezelf"…
Al met al een uitbundige en originele tentoonstelling.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten