In december start de woningbouw aan de Onyxweg

vaartschecompagnie.jpgSinds 2007 ligt aan de Onyxweg (bij de Oranjebrug) een terrein braak, waar voorheen een (in 1955/56 gebouwde) school stond. Maar medio 2011 zullen hier 105 appartementen in het complex ‘Vaartsche Compagnie’ opgeleverd worden. De appartementen, in prijsklasse variërend van € 189.000 tot € 497.000, hebben leuke type-namen voor de verkoop, zoals ‘Rozenkwart’, ‘Aventurijn’ en ‘Onyx’.
In december (2009) begint het bouwrijp maken van het terrein, waarna voorzieningen worden getroffen voor de toekomstige parkeergarage onder twee gebouwen, meldt ons Andrea de Vries van projectontwikkelaar Kompaan Vastgoed BV uit Amersfoort.

De gemeente Utrecht heeft de projectontwikkelaar een subsidie van € 525.000 toegekend in het kader van de Tijdelijke Stimuleringsregeling Woningbouwprojecten 2009. Kompaan BV zal die subsidie op haar beurt weer uitkeren aan de kopers van een appartement (€ 5000 per woning). Makelaars zijn druk doende de appartementen te slijten. 

Ook veel buurtbewoners tonen belangstelling voor de woningen, vertelt De Vries, die tevens de anekdote liet optekenen dat Kompaan de plaatselijk wereldberoemde kraker Remco, die aan de overkant op het Vicona-terrein aan een boot werkt(e), tijdelijk van stroom heeft voorzien via een aggregaat dat aan de Onyxweg een pomp voedt die het grondwater beheerst. "Dat ging met kabels over de weg en via de bomen", aldus De Vries. Doch kraker Remco moet vóór 1 januari 2010 zijn biezen gepakt hebben, nadat hij een kort geding heeft verloren, aangespannen door een (andere) projectontwikkelaar, die ook daar een woningbouwproject, ‘De Klop’, wil realiseren.

Zie: http://www.vaartschecompagnie.nl/
Zie ook (pagina 5 van): http://aanzetnet.nl/content/pdf/aanzet32.pdf
en pagina 4 van: http://aanzetnet.nl/content/pdf/aanzet35.pdf
http://www.van-stiphout.nl/  (doorklikken naar "Onderhanden projecten in voorbereiding" en "Rotsoord")

onyxlebuinus.jpgex-julianabrugoranjebrugvroegerplannenvaarstchecomapgniedeklop.jpgOoit stond op het terrein tussen Onyxweg, Diamantweg, Vaartserijnstraat en Broeder Alarmstraat het in 1956 voltooide) gebouw van de (katholieke) Lebuïnus-(m)ulo (later -mavo). Het adres was Onyxlaan 1. 
Lebuïnus (Liafwin) was, een later heilig verklaarde, Angelsaksische missionaris in de 8e eeuw. Het is maar dat u het weet.

Door een fusie in 1988 verdween de naam ‘Lebuïnus’ (werd mavo De Vlier) en na weer een fusie vertrok de mavo uit de Onyxweg. Vanaf 1991 zaten nog een aantal andere scholen in het pand (MDGO De Vaart, Utrecht College, ROC e.a.), totdat de gemeente in 2005 besloot dat het markante gebouw moest worden gesloopt ten gunste van woningbouw.  
In 2007 viel definitief het doek voor het gebouw en werd het gesloopt en ontstond het  merkwaardige terrein waar het onkruid vrij spel heeft, maar waar binnenkort de werkzaamheden van start gaan.

Zie ook: http://www.lebuinus.org/
http://www.schoolbank.nl/school_search.html?_a=results&yob=&terms=Onyxweg+1&ccd=152&pid=6&rid=201&cid=-1&ps=100

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten