Architectuur- en stedenbouwideeën voor Hoograven uitvoerbaar?

ingepakte rietveldflatsbrillembourg_klumpner.jpgtjepmahof2-1965.jpgElders op deze site (en binnenkort in de papieren editie van Wijkkrant Aanzet) vindt u ietwat kritisch getinte stukjes over de “wilde utopische ideeën” die studenten uit de hele wereld samen met de  beroemde architecten Hugo Klumpner en Alfredo Brillembourg voor Hoograven hebben bedacht.

Die wilde plannen (De Dierenweide volbouwen met kasbah-woningen? Rietveld-flats ingrijpend verbouwen?) waren een maand te zien op de expo (inmiddels ex-expo)  ‘Hoograven invites you!”

Zie : http://aanzetnet.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=164&Itemid=62 
en :http://www.youtube.com/watch?v=0r3MQUV_W6M)

Maar er waren uiteraard ook andere geluiden over de expo :….

 hugoklumpner.jpgrietveldhoograven.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Op de architectuurwebsite ‘ArchiNed’ vonden we een leesbaar, vrijwel jargon-loos, artikel van Martine Bakker over de tentoonstelling “Hoograven invites you!” en het daaraan voorafgaande symposium (entree € 75,-) op 6 oktober.
(http://www.archined.nl/nieuws/november/juichstemming-in-hoograven)
Elders op Archined.nl zijn (minimaal) nog twee aardige verhalen over Rietveld-woningen in Hoograven/Tolsteeg te lezen & bekijken: http://www.archined.nl/recensies/de-utrechtse-muur/enhttp://www.archined.nl/recensies/april/rietvelds-robijnhof-liefdevolle-renovatie-van-een-portiekwijk/

 
 
 

 

Hieronder ook het verslag van de bewonersvoorlichtingbijeenkomst op 8 oktober door Wijkbureau Zuid van de gemeente , zoals dat onder de kop “Pastoefabriek: laboratorium vol mogelijkheden” in de gemeentelijke  huis aan huis-uitgave “Hoograven in de lift” verschijnt:
 

Ruim vóór de officiële opening van de bewonersavond ‘Met andere ogen Hoograven bekijken’ gonst het her en der al van de drukte in de Pastoefabriek. In het restaurant- deel genieten de bezoekers, tussen geani- meerde gesprekken door, van heerlijke hapjes uit het onlangs gepresenteerde kookboek ‘Smakelijk Hoograven’. Bij een van de panelen in de tentoonstellingsruimte laait intussen een discussie op over de toekomst van de Rietveld-flats in de wijk: aanpassen of niet? En een etage hoger in de mini-bioscoop lopen aanwezigen zich alvast kijkend en pratend warm voor het vervolg van de avond, tijdens de fraaie documentaire Hoograven Invites You van Rob Schröder. Een fragment over het idee om volkstuintjes aan te leggen in de groene delen van Hoograven leidt tot meerdere reacties in het publiek. “Dan blijft er helemaal geen speelruimte meer over voor de kinderen,” klinkt het bijna verontwaardigd.  

 

Laboratorium

Discussiëren is nou net de bedoeling van de tentoonstelling Hoograven Invites You in de Pastoefabriek, legt Edith Gruson de aanwezigen uit. “Het zijn ideeën, visies en mogelijk- heden. Beschouw de tentoonstelling maar als een soort laboratorium.” Daarna zwermt het publiek uit, nieuwsgierig naar de stedenbouwkundige ‘experimenten’ van Nederlandse en Amerikaanse studenten, die in samenwerking met de inmiddels ook in Hoograven ‘wereldberoemde’ architecten Alfredo Brillembourg en Hubert Klumpner een nieuw Hoograven ontwierpen. Niet slopen maar verbeteren, is hun motto. En niet zomaar verbeteren, maar veranderen in samenspraak met bewoners, gebruik makend van hun ideeën en wensen. ‘Community- aanpak’ heet dat, met een deftig woord. De ontwerpen variëren van verbijsterend eenvou- dig tot duizelingwekkend ingewikkeld. Van hardlooproutes door de wijk tot een kanalen- systeem, van een Marokkaanse markt, een Souk, tot een nieuwe vestiging van de Hogeschool voor de Kunsten aan het Rotsoord. De bezoekers vergapen zich aan de panelen met schetsen en teksten die de plan- nen toelichten. “Die hardlooproutes worden denk ik heel druk,” zegt Betty Smit. “Je stapt de voordeur uit en, hup, je kan sporten. En het is ook een mooie manier om met anderen kennis te maken en vervolgens af te spreken de volgende keer weer samen te lopen.”  

 

Een betere wijk

Een jaar geleden bezocht ze ook de bewonersavond waar deze bijeenkomst een vervolg op is. “Ik zie nu meer bezoekers dan toen, we willen met z’n allen dat de wijk beter wordt. Het is een goede zaak dat er veel werk wordt gemaakt van de toekomst van Hoograven.”
Een kritisch geluid is er ook te horen. Mimoun Zahouani, bewoner van de Tjepmahof, vindt de gepresenteerde ideeën boeiend en leuk, maar ‘te hoog gegrepen voor Hoograven’. “Onze woningen zijn tochtig, vochtig en gehorig en dat komt op meer plekken in de wijk voor. Pas wanneer ik tevreden kan zijn over de basiseisen waar een huis aan moet voldoen, ben ik bereid mee te gaan denken over nieuwe plannen.” Maar het enthousiasme overheerst duidelijk.
Jan Jacobs ziet wel wat in een nieuwe locatie voor de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. “Met zo’n instelling erbij wordt de wijk meer een mix; niet alleen bewoners, maar ook studenten die van elders komen. Daarmee zou Hoograven alleen maar aantrekkelijker worden, zeker als je een HKU-vestiging combineert met een voorziening als een lunchroom of zo.” Ook de aanpak van de plannenmakers bevalt hem. “Het ziet er allemaal behoorlijk professioneel uit. Het zal de kunst zijn de plannen uit de vrijblijvendheid te halen maar er spreekt in ieder geval uit dat de mening van bewoners op prijs wordt gesteld.”  

 

Rozenperk weg


Zijn partner Elly Derks heeft zojuist de schets van een hardlooproute via de Julianaweg bekeken. “Daar is ons rozenperk, maar dat staat er niet meer op.” Lachend: “Misschien moet er een bochtje in de route komen.” Ze is onder de indruk van het Souk-ontwerp. “Wij wonen in een witte straat in een gekleur- de wijk. De integratie zou beter kunnen. Een Turkse bakker of groenteboer vind ik een verrijking voor de wijk, anders hadden we net zo goed wel op het platteland kunnen gaan wonen.” Wijkbewoners én kunstenaars Jolanda van Iersel en Carin van Dongen schetsten tijdens de briljante-ideeënavond van een jaar geleden al hun eigen Souk. “Het blijft een belangrijke vraag hoe je andere culturen laat integreren, ook als het om hun bouwstijl gaat. Nederlanders zijn met bouwen heel conser- vatief, een gebouw moet er gelijk voor honderd jaar kunnen staan. Maar je kan dus ook denken aan tenten die je gebruikt voor zo’n exotische markt, zoals wij hebben gedaan.” Het karakter van de tentoonstelling vindt ze iets te ‘academisch’, maar niettemin waarde-vol. “Er wordt heel veel georganiseerd in Hoograven en je merkt dat de wijk alleen al daardoor hechter wordt.”

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten