Guerillastore ‘HIPraven’ opent aan ‘dooie boel’-kant van ’t Goylaan..

hipraven1.jpgVan tijd tot tijd trekken krakers en andere alternatievelingen, soms ook slimme zakenlieden, over de hele wereld in leegstaande (sloop-)panden om daar hun ‘ding’ te doen. Bijvoorbeeld om, altijd leuk, een winkeltje te beginnen. Ook Utrecht heeft er al vele gehad, van ‘weggeefwinkels’ tot (semi-)commerciële projecten. Vanaf zaterdag 7 november hoopt de tijdelijke ‘guerillastore HIPraven’ winkelend publiek te lokken aan de "dooie boel"-kant van ’t Goylaan (tegenover ’t Hart van Hoograven).

Het fenomeen ‘guerillastore’ is overigens een internationaal concept, van Berlijn tot New York. Is ‘HIPraven’ trouwens geen leuke naam?
De initiatiefneemsters zijn aan hun persbericht te oordelen in ieder geval héél enthousiast:
"Hoograven is een bijzondere winkel rijker.  HIPraven is gevestigd in de voormalige bakkerij op de ’t Goylaan. In de nieuwe winkel, die drie maanden zal bestaan, bieden buurtbewoners hun zelfgemaakte kunst aan. Al vindt initiatiefneemster Christel van den Berg (06 24828911) het woord kunst wat hoog(d)ravend klinken. ‘Het is gewoon een leuke cadeauwinkel, voor en door de buurt.’

goyln-bordje.jpgpanorama_goylaan.jpg"Christel van den Berg heeft best even in de rats gezeten of de winkel wel vol zou komen, maar de toestroom van handelswaar is ver boven verwachting. Bijgestaan door vriendin Barbara van Kuijk, verspreidde ze een aantal flyers in de buurt en hing enkele briefjes in supermarkten op. Van den Berg: ‘We vroegen ons af of er meer mensen waren zoals wij: creatievelingen die wel eens iets leuks maken maar er nooit toe komen die spullen aan de man te brengen. Nou, ze zijn er. Heel veel zelfs.’ 
Binnen een paar weken meldden zich maar liefst 28 kunstzinnige buurtgenoten. Meer nog dan over het aantal kunstenaars verbaasden Van den Berg en Van Kuijk zich over de kwaliteit van hun producten. En inderdaad oogt de voorraad babykleertjes, kussens, tafellinnen, t-shirts en  sieraden opvallend professioneel. Er worden zelfs koekjes en cupcakes verkocht.

‘Het lijkt wel alsof iedereen op dit project heeft zitten wachten,’ vertellen de vriendinnen. ‘Zelf waren we weleens in de weer geweest met een webwinkel, maar dat schiet niet zo op. Er zijn er zo veel, dat je niet opvalt.’ 
Of er bij het winkelend publiek veel belangstelling is, is nog niet te zeggen. Maar de voortekenen zijn gunstig: ‘Elke dag komen mensen vragen of we al open zijn.’ De winkel valt dan ook erg op tussen de leegstaande winkelpanden. Sinds aan de overkant het Hart van Hoograven werd geopend, is het aan de zuidkant van de ’t Goylaan een beetje dooie boel. Maar de vrouwen achter HIPraven weten zeker dat daar snel verandering in komt. Ook andere winkelpanden in het rijtje worden opgeknapt. Al beperkt dat opknappen zich voornamelijk tot schoonmaken en een lik verf, want in februari wordt het complex gesloopt. 

HIPraven laat zich vergelijken met guerillastores, alleen dan minder commercieel. In principe is de winkel tijdelijk; of HIPraven daarna een doorstart krijgt, weet Van den Berg nog niet. ‘Eerst eens zien hoe dit loopt. Omdat we geen huur betalen en onze marge op de spullen laag is, kosten de kunstwerken nu nog heel weinig. Als we straks in een duurder pand zitten, moeten we wel hogere prijzen vragen. Dus wie iets bijzonders zoekt, kan beter nu langskomen. Dat kan gemakkelijk tijdens het boodschappen doen bij de winkels van het Hart van Hoograven. Voor een hip of bijzonder cadeau hoef je alleen maar even over te steken.’
 
HIPraven
’t Goylaan 97
3525 AE Utrecht
06 24828911

http://www.djefbaker.com/gallery/details.php?image_id=388&sessionid=b8a368e88275fdd6851707729c7d09b7
http://www.elsevierretail.nl/1042951/Home/Algemeen-artikel/Guerilla-storesDeKrachtVanTijdelijk.htm
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,1360491,00.html
http://hauteworld.blogspot.com/2009/04/comme-des-garccons-guerilla-store.html

 

 

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten