Snoeien op groen en welzijn gaat door; gemeentebegroting 2010 vastgesteld

sarajessedemo.jpgmarrymos.jpgDe gemeentelijke begroting 2010 is, na een debat in de gemeenteraad dat tot vrijdagochtend (6/11) vroeg duurde, vastgesteld. De coalitiepartijen hebben geen enkele van de door de oppositie ingediende amendementen gehonoreerd.

Dat betekent dat de, door die oppositie en verontruste burgers gevreesde bezuinigingen (zie hieronder) dóórgaan. Pas twee weken voordat 2010 begint, op 15 december, weten de welzijnsorganisaties precies waar ze aan toe zijn, want dan maakt het College van B&W de exacte invulling van de kortingen openbaar. 
 

"Dit college heeft geen idee wat ze met haar bezuinigingen in de stad aanricht", reageerde Marry Mos, fractievoorzitter van Groen Links teleurgesteld. De SP, Leefbaar Utrecht en D’66 waren evenmin blij. De grote klappen vallen in de portefeuilles welzijn en groen. "Het meest opmerkelijke van alles is misschien nog wel dat de bezuinigingen helemaal niet nodig zijn", vindt Marry Mos, "als het college de afvalstoffenheffing en de OZB niet verlaagt. Maar men kiest liever voor een kleine lastenverlichting voor huiseigenaren, dan voor het behouden van basale voorzieningen in de stad.."
Tamelijk verrassend was het afpakken van 3 ton subsidie van de poppodia Tivoli (Oudegracht en de Helling) na een motie van de PvdA (http://www.dnu.nu/artikel/619-pvda-pakt-subsidie-poppodium-tivoli-af).

Op donderdag 5 (en 6) november vond dus het slotdebat plaats van de gemeenteraad over de begroting 2010. Zie ook: http://www2.utrecht.nl/smartsite.dws?id=12564&persberichtID=322471&type=pers.
Terwijl de coalitie met ongetwijfeld goede bedoelingen miljoenen wil pompen in de stimulering van de economie, bouw en werkgelegenheid, is de vrees van burgers en oppositiepartijen voor de gelijktijdige bezuinigingen op o.a. welzijn en groen, of de "asociale kille kaalslag" zoals de SP het noemt, bewaarheid. 

"Besturen is keuzes maken", zei burgemeester Aleid Wolfsen een week eerder (op donderdagmiddag 29 oktober) toen hij acte de presence gaf bij de protestmanifestatie bij het stadhuis, georganiseerd door SP en Groen Links, onder het motto "Geen bezuinigingen op groen en welzijn!". Wolfsen vermoedde toen al dat het slotdebat over de begroting  "tot  in de de kleine uurtjes" zou gaan duren.
Enkele honderden demonstranten, al dan niet met spandoeken of trommels uitgerust, gaven er op 29/10 luidruchtig blijk van het niet eens te zijn met de door Wethouder van financieën Harm Janssen voorgestelde  forse bezuinigingen op het welzijnswerk, leefbaarheidsbudgetten, cultuur, diversiteit, integratie en onderhoud van de openbare ruimte. De burgemeester kreeg dan ook, na toespraken van verschillende actievoerders, een flinke stapel bezwaren en ‘hartenkreten’ (op spanddoeken e.d.) aangeboden.

Die hartenkreten waren divers: van "Red Utrechts enige Vogelopvang", "Overvechtse senioren willen niet achter de geraniums blijven zitten", "Laat duurzame inititiatieven niet stranden in bureaucratie" tot "Géén vrouwen en babies op straat" (vanwege korten op hulp aan illegalen). Mary Mos  (Groen Links) hekelde het schrille contrast tussen wél geld reserveren voor stadspromotie, voor "het pamperen van projectontwikkelaars" of voor inhuur van externen, tegenover bezuinigingen op bijvoorbeeld inburgering en op het groen in de stad. Vincent Oldenborg (fractievoorzitter Leefbaar Utrecht) schamperde dat B & W "Doe mee!" roept; "maar wel met lege handen! " 

demonstratie16.jpgtrommelaarsdemo.jpgHet College van B & W (PVDA, CDA, VVD en CU) noemt de bezuinigingsoperatie overigens liever ‘verschuiven’ omdat men wel veel extra geld wil investeren in woningbouw, arbeidsmarkt en bedrijvigheid.
Ondertussen wordt er gefluisterd dat er in de nabije toekomst nieuwe bezuinigingsrondes zouden volgen… 
 

Het was een ouderwetse linkse actiedemonstratie. Allerlei maatschappelijk organisaties die door het snoeiwerk worden getroffen kwamen op donderdag naar de demo. Waarbij ook nog een  splintergroepering, die revolutie nastreeft leuzen riep tegen Wouter Bos (..) en PVDA-(raads)leden zich letterlijk op de achtergrond hielden.

De demonstranten ageerden tegen schrikbeelden van de bezuinigingen, zoals.:
-Sluiting van de wijkmilieupunten en de vogelopvang
-Toename van sociaal isolement door het uitkleden van het buurthuiswerk
-Geen subsidie voor coördinatie van de voedselbanken
-Stopzetten van hulp aan vluchtelingen zonder verblijfsvergunning
-Korten op het vervoer van mensen met een handicap
-Stopzetten graffitibestrijding, korten op groen en afvalinzameling
-Bezuinigingen op sociaal opbouwwerk, bejaardenwerk en laagdrempelige cursussen en activiteiten (tevens bedoeld om mensen voor sociaal isolement te behoeden)
Dit terwijl tegelijkertijd wel de onroerend zakenbelasting omlaag gaat, er extra geld naar zoiets als een ‘nieuwe huisstijl’ van de gemeente moet en er vele miljoenen besteed gaan worden aan het trachten grote bedrijven binnen te halen

Dindsdag 3 november 19.30 was er in de hal van het Stadhuis een Raadsinformatieavond over plannen van B & W om het subsidiebleid voor welzijnsorganisaties te veranderen (zie: http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=268290 )
Het slotdebat over de begroting 2010 is dus a.s. donderdag vanaf 10.00 uur ’s ochtends
Zie ook:
http://utrecht.sp.nl/weblog/2009/10/29/grote-opkomst-demonstratie-tegen-bezuinigingen-college-utrecht/
http://utrecht.groenlinks.nl/
http://aanzetnet.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=156&Itemid=44

 

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten