Wilde utopische ideeën voor Hoograven in de Pastoefabriek

tolsteegplantsoenvolnrterrein.jpg‘Social Urban Design’ ofwel ‘Maatschappelijk verantwoorde stedelijke vormgeving’·vieren hoogtij op de tentoonstelling ‘Een Andere Kijk op Hoograven’ in de Toonkamer/Pastoefabriek (Rotsoord 3). Maar wat zou dat toch zijn? Dat is te zien op deze(ideeën-)expositie, te bereiken door via een trappenhuis en een lange gele streep op de vloer te volgen.
Deze expo is open op woensdag, donderdag, vrijdag (12.00-17.00) en op zaterdag (10.00-17.00). (Allerlaatste kans op zondag 8 november, 12.00-17.00)
Alle bewoners van Hoograven, Tolsteeg en Bokkenbuurt waren op donderdagavond 8 oktober uitgenodigd om in de Pastoefabriek te komen voor een hapje, drankje, praatje én·de tentoonstelling, vanwege het ’transformatieproject’ ‘Hoograven Invites You!‘, onderdeel van het designevenement ‘Utrecht Manifest‘.
Dit alles onder het motto: “Kom praten, kom proeven, kom elkaar ontmoeten”. Van de 14.000 wijkbewoners gaven enkele tientallen mensen, waaronder veel beroepsmatig betrokkenen, gehoor aan de oproep. Qua lekkere hapjes, o.a. zuurkool en chocotaart, hadden de thuisblijvers ongelijk. ·

“Hoograven Invites You (!) beoogt een verkenning in social urban design” heet het.·Samen met studenten uit de hele wereld hebben de internationaal bekende architecten Alfredo Brillembourg en Hubert Klumpner (van bureau Urban Think Thank) creatieve ideeën uitgewerkt vanuit Hoograven. Men heeft zich laten inspireren door wensen en uitdagingen van Hoograven. Deze plannen zijn verrassend en (soms té) prikkelend.

  
pieterhooijmeijer.jpggoylaantunnel.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 De ontwerpers willen braaf idealistisch de huidige bevolkingssamenstelling niet als ‘probleem’ zien, maar als ‘uitgangspunt’. Dat is ze volgens sommige expo-bezoekers geraaien ook. “Bij het project ‘Hoograven Invites You’ wordt uitgegaan van de bewoners van Hoograven (jong & oud) en de bestaande bebouwing”, beweren de organisatoren.
Desalniettemin zijn sommige plannen tamelijk futuristisch, ‘woest’ en ingrijpend. Zo zien HKU-studenten graag nieuwe schoolgebouwen (design- of kunstcampus) pal naast de Pastoefabriek·verrijzen en willlen zij de groene gebieden in de buurt drastisch op de schop nemen. Anderen willen het terrein van de kinderboerderij en de volkstuinen volbouwen met ‘kasbah-achtige woningen‘. Weer anderen willen de, toch tamelijk monumentale, Rietveld-flats in Hoograven-Zuid en Tolsteeg een metamorfose laten ondergaan of·men wil ·allerlei kanalen graven of·men heeft ·een leuk plezierhaventje bedacht.··

Maar, u ‘mocht’ ook zelf wat bedenken. Het motto luidde immers: “Bekijk en doe mee aan de tentoonstelling voor Een Andere Kijk Op Hoograven”. Een wijkbewoner nam de gelegenheid te baat om een viltstift ter hand te nemen om op een plattegrond aan te geven waar de zo’n 15 jaar geleden gesloten voetgangerstunnel onder de ’t Goylaan (nog) ligt. Om te betogen dat die onderdoorgang subiet weer open moet voor de voetganger die veilig de overkant van de drukke verkeersader wil bereiken.· Althans aangepast aan de huidige tijd: goed verlicht en wellicht met camera’s, want de tunnel is destijds gesloten vanwege ‘sociale veiligheid’. (Inmiddels is de tunnel ontoegankelijk gemaakt.)
Overigens hadden studenten voor de expo een avontuurlijke oplossing bedacht voor ’t Goylaan: de auto’s zouden ter hoogte van de Schonauwensingel en de Linschotensingel over een bol brugggetje moeten rijden. Waardoor men in de toekomst, ónder die brug,· gezellig kan wandelen, hardlopen én elkander ontmoeten langs de oevers van het water van de dan met elkaar verbonden singels.
Ondertussen liep·Pieter Hooimeijer (hoogleraar sociale geografie en planning aan de Universiteit van Utrecht, inwoner van Hoograven, én een van de trekkers van het designevenement) vriendelijk glimlachend rond. Toch joeg hij een aantal wijkbewoners de schrik om het hart, door te stellen dat de tentoonstelling niet louter wilde, onuitvoerbare, utopische plannen laat zien. Maar dat men weldegelijk met instanties in gesprek is om ideeën uit te werken en te realiseren. (De woningbouwverenigingen· Mitros, Bo-Ex en Portaal en de Gemeente- en Provincie Utrecht en het Ministerie van Economische Zaken zijn sponsors van ‘Utrecht Manifest’)
Ergens op de expo is het volgende schema te zien: 2010 Publicatie bevindingen; 2011: Defintieve plannen; 2013: Implementatie (=uitvoering) plannen..

Krijg een indruk via deze links: 

 http://www.youtube.com/watch?v=opIPOvyQzGk 

http://www.zideo.nl/index.php?playzideo=6b344b546e465a77&zideo=6c5971596f673d3d

http://www.zideo.nl/index.php?option=com_youtube&tag=hoograven&tubeid=w8MrgU0K3hU&feature=youtube_gdata&zideo=6b773d3d 

http://www.youtube.com/watch?v=0r3MQUV_W6M 

Een aantal  bewoners van Hoograven hebben Briljante Ideeën voor de eigen wijk: een wijkkookboek, een bruggetje, een groenere straat of een bijzondere activiteit. Een aantal mensen vertelt op film over hun briljante idee. Hebt u zelf een idee? Het team van de Briljante Ideeën staat nog steeds klaar om samen met u uw plannen verder uit te werken. (Mail: f.veldkamp@wonenenmilieu.nl)

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten