Opheffing dreigt voor Milieupunt Zuid

mileupuntzuidlogo.jpgHet Milieupunt Zuid (wellicht bekend van bijvoorbeeld kerstbomenverhuur, de cursus ‘Proef de moestuin’, groen zelfbeheerprojecten, vleermuizenexcursies of bakfietsenverhuur) werd maandag 21 september onaangenaam verrast door de aangekondigde bezuinigingen, in 2010 voor héél Utrecht al tientallen miljoenen, van Wethouder Financiën Harm Janssen (CDA). De mensen van de Mileupunten zijn ‘not amused’ en komen in actie.

Als Janssen van de gemeenteraad zijn zin krijgt (slotdebat in november), dan zullen de vier Utrechtse Milieupunten, behalve in Zuid ook gevestigd in Oost, Noordoost en Overvecht, ál hun subsidie verliezen en worden zij dus opgeheven…. 

Als het aan de wethouder ligt worden alle wijken op diverse fronten getroffen door zijn snoeiwerk. Zo mag het welzijnswerk, waaronder Portes, € 5 miljoen inleveren, is er voor de Vogelopvang géén € 30.000 te vinden, en wordt op het onderhoud van de openbare ruimte fors gekort, waardoor o.a. het verwijderen van onkruid tot graffiti in het gedrang komt én, ironisch genoeg: het snoeiafval minder vaak wordt opgehaald.. 

 

dymphdochter.jpg

Dymph Kanne, coördinator van Milieupunt Zuid, dat samenwerkt met en kantoor houdt op kinderboerderij Nieuw Rotsoord, zei in het AD Utrechts Nieuwsblad dat er een “enorme kloof” is tussen burger en overheid en dat de Milieupunten mensen met groene, sociale en duurzame wensen juist door de Utrechtse bureaucratie heen willen helpen. (Zie ook: http://www.milieupuntenutrecht.nl/index.html) 

Overigens wordt de adviesfunctie van de Milieupunten op de gemeentelijke website nog van harte aanbevolen (http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=255895   )

Ondertussen wachten de Milieupunten hun dreigende opheffing niet lijdzaam af en gaan actie voeren. Men wil ieder geval zo massaal mogelijk naar de hoorzitting van de gemeenteraad op dinsdag 6 oktober gaan. (NB: dan moet men zich, volgens de gemeentelijke spelregels, hiervoor vóór donderdag 1 oktober 12.00 uur aanmelden; zie ook: http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=268290

In ieder geval de SP Utrecht steunt de Milieupunten. De SP is van mening dat deze bezuinigingen “belachelijk” zijn…, omdat: met het opheffen van de Milieupunten het college een besparing realiseert “van 25.000 euro in 2010, oplopend naar 0,05 miljoen euro in 2011, 0,075 miljoen euro in 2012 en 0,01 miljoen euro vanaf 2013.” (Bron: programmabegroting 2010, pagina 306) Ter compensatie van de taken die nu bij de Milieupunten liggen, gaat de gemeente op haar afdeling Milieu 1,3 extra personeelslid inzetten. Met een beetje pech kost het dan ook nog eens meer geld dan het oplevert. De collegepartijen zijn wat de SP betreft de weg helemaal kwijt”.

(Zie ook: http://utrecht.sp.nl/weblog/2009/09/24/opheffen-milieupunten-belachelijk/ )

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten