Over Art Nouveau keramiek en historie van Rotsoord in de Toonkamer (5 september)

FaiencetegelOp 5 september (vanaf 13.45) vindt in de Toonkamer/Center for Interior Design (Rotsoord 3)  een historische themadag plaats over de vroegere Faience- en Tegelfabriek ‘Holland’ én over het gebied Rotsoord zelf. Dit alles onder auspiciën van de Historische Kring Tolsteeg Hoograven (HKTH), Wijkbureau Zuid en kunstenares Carin van Dongen, van wie een kunstwerk wordt onthuld.

Faience‘ is een soort geglazuurd aardewerk, plateelwerk, genoemd naar de Italiaanse stad Faenza. Dat men dit type aardewerk in Italië en andere landen overigens ‘majolica’ noemt is een ander verhaal. Fabriek ‘Holland’ was tussen 1894 en 1918 actief  tussen de Helling en de Vaartse Rijn en produceerde toen, tijdens de Art Nouveau-periode, succesvol fraaie en internationaal befaamde handbeschilderde keramiek en tegeltableaus. Marianne Heslenfeld, schrijfster van het boek “De Collectie Holland”, geeft daar een lezing over (14.30).
Om 15.00 volgt een rondleiding door de Pastoefabriek met aandacht voor de voormalige werkruimtes van de ‘Holland’. Daarna (plm 15.45) onthult raadslid Pepijn Zwaneberg een kunstwerk van Carin van Dongen, waarin een gerestaureerd tegeltableau (‘Groenewoude’)  is verwerkt. Omstreeks 16.15 opent Ronald Blijdestein (Provincie Utrecht) een wandelroute langs 11 panelen over 500 jaar geschiedenis van Rotsoord.

Collectie HollandWie van plan is deze middag bij te wonen wordt verzocht, ivm de catering, een mailtje te sturen naar info@hkth.nl.

Voor aanvullende informatie, zie:

http://www.collectiegelderland.nl/verhalen/faience–en-tegelfabriek-holland
http://www.nederlandstegelmuseum.nl/Tentoonstellingen/Tent_Holland.htm
http://www.bol.com/nl/p/boeken/collectie-holland/1001004004439811/index.html#product_description
http://www.plateel.nl/index.html?target=p_23.html&lang=nl
http://www.usine-utrecht.nl/informatie.aspx?ID=257
http://www.usine-utrecht.nl/nieuws.aspx?ID=423
http://www.hkth.nl/

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten