Molens

De Vaartse Rijn t.h.v. RotsoordDe stichting Historische Kring Tolsteeg-Hoograven (HKTH) pakt de draad weer op in 2008 met een presentatie en expositie over een bijzondere periode. Namelijk de tijd dat Utrecht nog rijkelijk voorzien was van een grote variatie aan molens. Als gebruikelijk proberen we met name in beeld te krijgen wat verscheen en verdween ten zuiden van de stadswallen. Gelukkig zijn er velen afgebeeld en beschreven zodat we u het complete verhaal kunnen bieden. Ook de spectaculaire aanvoer van de grondstof, het hout, komt aan bod.

Van: zat. 1 maart t/m zat. 29 maart

Expositie in de Bieb Smaragdplein:
De 13 molens langs Vaartse  en Kromme Rijn vanaf 1400
(selectie uit de mooiste beelden en documenten)

Zat. 1 maart: dubbelpresentatie:

10.30 : Presentatie over de Utrechtse “Vaartse Rijn – molens”.
 
Het geheime verleden van Utrecht Zuid wordt onthuld:
In 1670 draaiden aan de Vaarstse Rijn op geringe afstand  tegelijkertijd de wieken van 6 zaagmolens,  1 korenmolen en 1 volmolen.  Samen met de Utrechtse westelijke stads -wal waren dat indertijd de belangrijkste  industriële zones.

11.00: Presentatie over de aanvoer van hout voor de zagers.
 
Ten tijde van de zaagmolens kwam er een geweldige hoe- veelheid hout gebundeld in vlotten de grote rivieren af-zakken om in Holland verwerkt te worden voor onder -meer de scheepsbouw. U hoort de details van dit specta- culaire gebeuren ondersteund met vele orginele beelden.

Tevens voeren we u mee naar de middeleeuwse stads-houtplaatsen ter hoogte van de huidige watertoren en de galgenplaats ter hoogte van de huidige gemeentehaven.

We hopen u allen opnieuw te mogen ontvangen,

Vr.groet,
Peter Sprangers,
secretaris

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten