Presentatie ceramische producten

CeramiekDe wereld van ceramiek met een dubbelpresentatie: zaterdag  28 april, aanvang 10.30 in de bibliotheek op het Smaragdplein. Tevens de aanvangsdatum van de expositie: 28 april t/m 26 mei.

UTRECHT VAN HOUT NAAR STEEN   (vanaf het jaar 1000)
600 JAAR BRANDDEN DE OVENS LANGS DE VAARTSE RIJN  (van 1370 tot 1970)

In 2 vitrines is een selectie aan ceramische vondsten tentoongesteld, gebruiksvoorwerpen en producten, vervaardigd aan de oostzijde van de Vaartse Rijn, dus Tolsteeg/Hoograven.  Enkele objecten zijn afkomstig van de archeologische dienst Utrecht en objecten uit de collectie van de heer Landzaat. St.Historische Kring Tolsteeg Hoograven  www.hkth.nl.

Na de zeer succesvolle presentatie (110 belangstellenden) en expositie over 900 jaar Hoograven is de HKTH opnieuw  in staat om u mee te voeren in de boeiende, rijke historie van onze wijken.

Zowel Tolsteeg als Hoograven zijn door de eeuwen heen hofleverancier geweest met een grote diversiteit aan ceramische producten. Al vóór 1500 bevond zich aan de Helling een concentratie van tichelarijen die ondermeer vloer- en daktegels leverden voor de bouw van de domkerk en voor de Tolsteegpoorten. De prachtige buitens die langs de Vaart verschenen getuigden van de goede verdiensten. De oevers van de gegraven Rijn bleven  productiegebied tot ca. 1970.

De seizoensgebonden grof-ceramische industrie hield zich lang aardig in evenwicht en pas na de mechanisatie kwamen er grote schommelingen die velen op slot niet overleefden. Bijzonder is dat twee bedrijven die zich toelegden op het maken van wandtegels en sier-aardewerk, Westraven en Holland, tot ver over de grenzen gretig aftrek vonden. Juist in het begin van de 20e eeuw kwamen er prachtige collecties en unieke stukken op de markt die tot op de dag van vandaag bijzonder gewild zijn bij menig verzamelaar en museum in binnen- en buitenland.

 

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten