Dierenweide Nieuw Rotsoord

Image Sinds de opening op 28 augustus 2004 is dierenweide Nieuw Rotsoord een trefpunt voor jong en oud. Tijdens warme dagen ligt het bezoekersaantal boven de honderd op deze mooie groene ontmoetingsplek. Wijkbewoners die een kopje thee of koffie willen, vermaken zich op het terras, waarbij ze gelijktijdig de kleintjes in de gaten kunnen houden die zich vermaken in de zandbak of met de speeltoestellen. De grotere kinderen geven meestal de voorkeur aan de spannende Klauterberg, verderop, of kiezen voor een bezoekje aan de dieren in de stal. Ook zitten er bijna altijd mensen in de picknickweide onder fruitbomen of in de heemtuin.

Het succes van Nieuw Rotsoord is te danken aan enkele tientallen vrijwilligers en een betaalde beheerder. Zij zorgden voor de bouw van volières, een onderkomen voor kippen, konijnen en cavia’s, een wei voor de schapen en geiten, het onderhoud van de heemtuin, boomgaard, de bloemperken, de kruidentuin en de aanleg van een speelveld met klauter- en sluiptoestellen van natuurlijke materialen. Nieuw Rotsoord ging zo goed van start, dat het al in het jaar van oprichting de tweede prijs voor beste vrijwilligersorganisatie van Utrecht kreeg.

Vanaf april 2005 worden er ook educatieve projecten aangeboden. Maja Haanskorf deed in het Stadsblad (editie Zuid) verslag van de manier waarop er wordt gewerkt. Als voorbeeld beschrijft zij het project met de Marokkaanse jongerenorganisatie Forza. Eens in de twee weken staat er een thema centraal, zoals bijen, wol, voedsel, zaaien en water. In het weekend of op de woensdagen zelf kan iedereen in de wijk aan dit programma meedoen. Maja citeert beheerster Angelique Jacobs: "We hebben er een lesboek bij en er zijn diverse mensen die onderdelen begeleiden. De imker vertelt alles over bijen en iemand anders leert hoe je wol kunt spinnen’." In dit project paste ook een waterweek, waarin iedereen terecht kon om proefjes te doen met water en van alles te leren over waterdiertjes.

Een ander voorbeeld van een project is dat van de kindermoestuinen. In enkele maanden werden de meer dan 50 kindermoestuinen verhuurd. Voor 7 euro per jaar kan een kind aan de slag in zijn eigen tuintje. Wie graag met kruiden werkt, kan zich uitleven in de kruidentuin. Een Marokkaanse buurtbewoner heeft muntplanten ter beschikking gesteld, waarvan tegen een kleine vergoeding thee wordt geserveerd aan de bezoekers. Overigens kunnen bezoekers ook eieren, honing, noten, appels en tuinkruiden kopen.

Op Nieuw Rotsoord hangt alles met elkaar samen. Ontspanning en inspanning, recreatie en educatie. Je kunt er in het gras, onder de bomen liggen, thee drinken op het terras, maar ook de dieren voeren, de konijnen knuffelen, de bloemperken schoffelen, op het klimrek klauteren, een deur verven of je verbazen over de vele soorten kippen.

De vrijwilligers krijgen veel voor elkaar onder leiding van de beheerster. Image Echter de opzet van deze groene ontmoetingsplek was niet gelukt zonder de ondersteuning en enthousiasme van alle belanghebbenden. Enthousiaste bewoners en omliggende organisaties hebben een stichting opgericht. De gemeente stelde subsidie beschikbaar, waarvan ook de beheerster wordt betaald. De gemeenteraad keurde een burgerinitiatief goed, waardoor er geld vrijkwam voor het opheffen van achterstallig onderhoud en aankoop van speeltoestellen. De handtekeningen van vele bewoners tegen bouwplannen op de locatie waren het bewijs van de betrokkenheid en wens voor een ontmoetingsplek voor de wijk. De gemeenteraad heeft vervolgens unaniem de bouwplannen verworpen en de dierenweide kon open blijven. Voor de toekomst hoopt de dierenweide op dezelfde ondersteuning en op meer geld voor een tweede beheerder (m/v).

                                                            Foto:     Burgemeester en enkele wethouders op bezoek bij dierenweide Nieuw Rotsoord.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten