Presentatie over de Vaartse Rijn Schans

Molen
Een expositie in de Bibliotheek Smaragdplein van de Historische Kring van 20 nov. t/m 16 december. De 13 molens langs Vaartse en Kromme Rijn vanaf 1400. Een selectie uit de mooiste beelden en documenten waarmee het onbekende verleden van Utrecht Zuid wordt onthuld:  In 1670 draaiden daar tegelijkertijd de wieken van 6 zaagmolens, 1 korenmolen en  1 volmolen. Meer info via info@hkth.nl.

De stichting Historische Kring Tolsteeg Hoograven (www.hkth.nl) presenteert een unieke molenexpositie:

Al in 1626 stond er een windmolen voor het zagen en raspen van hout ter hoogte van de huidige Rotsoord school. Ook was er al een windmolen ten zuiden van de huidige Aquamarijnlaan gebouwd  die dienst deed als vol en slijpmolen.

Later in de 17e eeuw verrezen hier nog drie molens, een vol en papiermolen en twee houtzaagmolens.Aan de overkant, aan de huidige Jutfaseweg, verrees in 1661 de houtzaagmolen De Oude Keizer ter hoogte van de huidige Amstelstraat.

Een nieuw houtzaagmolen type werd toegepast. Daarbij werd de hele molen op rollen op een zware ringmuur geplaatst,  zodat uit alle windrichtingen wind kon worden gevangen. Tevens kwamen er meer zagen, zodat er zwaardere balken en stammen verwerkt konden worden. Het was de zg. paltrok-molen, goed te zien op de afbeelding, afkomstig uit het Utrechts Archief, ter hoogte van de huidige Vaartse Rijnsytraat, getekend vanaf de Jutfaseweg richting zuid.

Zaterdag 18 november 2006 organiseerde Stichting Historische Kring Tolsteeg Hoograven een presentatie over de Utrechtse "Vaartse Rijn Schans" in Houtzaagmolen de Ster. Het geheime verleden van Utrecht Zuid wordt onthuld: In 1670 draaiden tegelijkertijd de wieken van 5 zaagmolens (mogelijk 6), 1 korenmolen en 1 volmolen. Samen de belangrijkste industriële site van de provincie 

Jaar van de molen 2007
De voortreffelijke samenwerking met de vrijwilligers van DE STER heeft geleid tot kostenloze deelname.           Waar: Houtzaagmolen de Ster is te vinden in Lombok langs de Leidsche Rijn. Het terrein is te voet te bereiken via de J.P.Coenstraat, de Van Riebeeckstraat en het bruggetje aan de Floresstraat.

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten