Buurtfeest? Check de buienradar!

Verregende buurtfeesten en straatdiners zijn voorgoed verleden tijd dankzij de buienradar.

'Het kwam zondag mooi van pas tijdens ons buurtfeest,' zegt Edwin Rijkaart uit Arnhem. 'Via de website konden we precies zien wanneer het droog werd. Tot op vijf minuten nauwkeurig.' Samen met zijn broer begon de 36-jarige Arnhemmer in mei met Buienradar.nl en inmiddels nemen dagelijks 30.000 tot 50.000 Nederlanders er een kijkje.

'Gratis actuele radarbeelden van regenfronten waren op internet nog nauwelijks te zien. We zochten contact met het KNMI en dat levert ons nu elke vijf minuten de verse gegevens van dertig meetstations in Nederland.'

Het hier en nu, daar draait het volgens Rijkaart om. 'Wat heb ik aan kreten als 'hier en daar een bui' en 'vijftig procent kans op regen'? Niks! De mensen willen weten wáár die bui valt en wanneer.'

De blokjes waarmee de satellietkaartjes op de site zijn opgebouwd beslaan een ruimte van 2,5 vierkante kilometer. In december wordt dat waarschijnlijk teruggebracht naar 1 vierkante kilometer, zodat nog nauwkeuriger te zien is welk dorp het droog houdt en welk dorp niet.

En al vanaf september zal de site extra weersinformatie gaan bevatten; actuele temperatuurmetingen en veel 'weerweetjes'.

'Het KNMI barst van de interessante gegevens waar ze zelf niks mee doen. Denk aan de grondtemperaturen op een halve en een hele meter diepte. In bepaalde perioden van het jaar heel handig voor bezitters van een tuin.'

Verstand van weer heeft de Arnhemmer zelf 'helemaal niet'. ''Ik ben niet zo'n weerfreak met een neerslagmeter in de tuin. Nee, wij zijn puur techneuten, we verwerken gegevens. De beleggingssite Beurs.nl is ook van ons.'

Maar goed ook, want die draait met winst en Buienradar.nl nog lang niet. 'Daarvoor hebben we 200.000 bezoekers per dag nodig. We zijn optimistisch.'

www.buienradar.nl

Deze site gebruikt cookies. Door verder te gaan gaat u akkoord met dit gebruik. meer informatie

Wij gebruiken cookies om ons websitebezoek te meten, en om bepaalde inhoud van derden (Youtube-filmpjes, Facebook- en Twitter-widgets) te tonen.

Sluiten